Dofollow Blog

La ce se uita lumea in acest moment...

Ce urmareste lumea acum

↑ Grab this Headline Animator

Cautare

Reteta de baclava

Baclavaua este un un produs dulce patiserie regasit in multe bucatarii ale tarirlor fostului Imperiu Otoman, in Grecia unde poarta numele de Mπακλαβάς, dar si in tarile arabe si iraniene.
Baclavaua este o prajitura facuta din straturi de foi subtiri, ca cele de placinta care se gasesc in comert umpluta cu nuca macinata si uneori si cu fistic. Baclavalele sunt insiropate cu miere de albine sau chiar sirop din zahar, aromatizat cu scortisoara, cuisoare si nucsoara. Noi, eLady.ro , avem placerea sa va prezentam o veche reteta de baclavale din Dobrogea.

Ingrediente pentru reteta de baclava
500 de grame de nuca macinata (se poate pune si mai mult daca ne place si se poate adauga si fistic macinat; nu se pun alte feluri de miezuri.
- scortisoara intreaga (cateva bucatele destul de mari)
- scortisoara praf (1 lingurita)
- cuisoare intregi (10 bucati)
- cuisoare macinate ( 1/3 lingurita)
- un praf nucsoara macinata
- 1,2 kg zahar
- 1 l apa - o lingura zeama de lamaie proaspat stors
- un pachet de foi subtiri de placinta din comert (500g)
- ulei sau unt pentru uns foile
- apa de trandafiri (optional)

Cum se face reteta de baclava
Nuca macinata se amesteca cu scortisoara praf si cu praful de cuisoare si cu cel de nucsoara. Se adauga cca 300 g zahar si se amesteca bine.
Se ia o tava care se unge cu ulei. Se desface pachetul de foi. Fiecare foaie de unge cu ulei pe ambele parti. Primul strat e alcatuit din 3-4 foi (acest strat de baclava este situat la baza prajiturii si trebuie sa fie mai gros).
Se pune un strat din amestecul de nuca cu zahar si mirodenii.
Atentie, nu se pune mult, ci cat sa acopere foaia cat de cat. Se reia operatiunea pana se termina foile sau compozitia de nuca (depinde de dimensiunile tavii).
Deasupra trebuie sa fie obligatoriu 2 foi.

Cum se taie baclavaua
Se taie prajitura cruda in patratele sau romburi (romburile sint mai aspectuoase) de cca 5-6 cm pe latura.
Se da la cuptorul preinclazit la foc mediu spre mic pina cand baclavaua se rumeneste frumos. Separat se face siropul din restul de zahar, zeama de lamiie si cuisoarele intregi cu scortisoara intreaga. Se fierbe. Cine isi permite poate adauga miere de albine. Siropul trebuie sa fie inchegat, nu apos.
La nevoie se mai adauga zahar (nu tot zaharul e la fel de dulce si uneori trebuie pus mai mult).
Cand baclavaua este rumenita se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine.
Se stropeste cu apa de trandafiri, daca avem. Apa de trandafiri si apa de portocale se gasesc de obicei la magazilele arabesti.
Siropul se toarna fiebinte peste baclavaua rece, dupa ce s-au "pescuit" din el cuisoarele si scortisoara mare.
Iar daca vrei sa faci economie de timp, poti pune siropul rece pe baclavaua fierbinte, abia scoasa din cuptor. Este cam acelasi lucru.
Atentie! Nu turnati siropul peste prajitura fierbinte pentru ca se incruzeste!

Nota: Adaosul de gris sau de pesmet din baclava e o "gaselnita" a epocii apuse de "inmultire" a compozitiei prajiturilor de cofetarie, cand nuca mai pleca acasa la cofetari, laolalta cu zaharul dat pe cartela.
Reteta de baclava turceasca (greceasca/ arabeasca) nu contine sub nici un motiv pesmet sau gris umflat. Nici romul nu e asa cunoscut in bucataria orientala din care provine baclavaua, e mai cunoscut in cea frantuzeasca. Nici vanilia nu se pune in baclava. Bacalavaua e un dulce oriental, bazat pe foaie, miezuri de nuca si fistic si arome orientale.
Reteta din Dobrogea a turcoaicei Akîlea, Allah al ei sa o odihneasca.




PS: Aceasta reteta mi-a placut foarte mult din aceasta cauza am postat-o si aici, pentru mai multe retete puteti intra pe situl http://www.elady.ro/articole/Gastronomie/Reteta-de-baclava.html  Pofta buna!

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Free Website Hosting
 
Home | Gallery | Tutorials | Twitter | SchimbLink | Contact Us

Copyright © 2009 gabytza-blogz |Designed by Gabytza |Converted to blogger by Gabytzablogz

Toate drepturile sunt rezervate

Multumesc pentru ca ne urmariti