Daca vrei sa-ti imbunatatesti relatia nu trebuie sa mai astepti. Inainte de toate trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Schimbarea este posibila in orice relatie dar necesita staruinta.
Pentru inceput trebuie sa incetezi orice forma de repros sau critica asupra partenerului tau!
Critica la adulti este similara plansului la copiii care doresc sa atraga atentia parintilor. Ca adult, comportamentul nostru infantil se manifesta prin cuvinte si credem ca daca il invinovatim pe partenerul nostru , acesta va raspunde mai repede nevoilor si dorintelor noastre. In realitatea aceasta vaicareala nu face decat sa ingreuneze si sa faca mai dificila incercarea partenerului tau de a raspunde nevoilor tale.
Nu astepta ca partenerul tau sa ghiceasca ce iti doresti!
Aceasta functiona in copilarie. Parintii nostri intuiau ce ne doream ca urmare a faptului ca plangeam. Aceasta este definitia unei relatii gresite. Nu vei primi ceea ce iti doresti de la partenerul tau decat daca esti dispus sa ai o relatie corecta in care sa spui ce-ti doresti fara a-ti invinui partenerul ca nu a intuit bine.
Inchide toate iesirile!
Deschizi o iesire in relatie de fiecare data cand in loc sa-i spui partenerului tau care sunt nevoile tale, te retragi si isi consumi egergia in altceva. Relatia nu va merge mai bine daca iti vei dedica timpul si energia altor proiecte. Exista o varietate de iesiri, dar cele mai frecvente sunt aventurile, munca, copiii, alcolul, drogurile, hobby-urile. Discuta cu partenerul tau si impreuna inchideti iesirile.
Cunoaste-te!
Poate ca partenerul tau iti atinge punctele vulnerabile dar cum ai ajuns sa fii vulnerabil? Indiferent de ceea ce crezi ca ar simtii altii daca ar fi in locul tau acest lucru nu diminueaza vulnerabilitatea ta. Cert este ca experienta ta de viata te face sa reactionezi la ceea ce face partenerul tau. Admitand ca esti sensibil in ceea ce priveste anumite aspecte ale vietii cu atat mai mult ar fi bine sa-I comunici care sunt nevoile si asteptarile tale decat sa-l lasi sa-si dea seama singur.
Aminteste-ti ca partenerul tau nu este o extindere a ta!
Cand ne indragostim simtim ca suntem una cu partenerul nostru. Ne simtim asa de bine, ca intr-o ameteala placuta. Minimalizam diferentele dintre noi si uitam ca suntem doua persoane diferite. Dupa ce trece euforia conflictele apar de cele mai multe ori pentru ca celalalt nu face lucrurile in maniera in care le-ai fi facut tu.
Fii un bun ascultator!
Este uimitor felul in care reactioneaza oamenii atunci cand se simt ascultati si auziti. Oamenii devin relaxati si mult mai dispusi sa faca ceva pentru tine. Gandeste-te daca sunt oameni in viata ta care te asculta, fii atent si observa-le comportamentul. Vei descoperii ca a asculta este destul de greu si necesita exercitiu. Cel mai bun mod de a exersa este reflectarea. Dupa ce asculti, sumarizezi ceea ce a spus, il intrebi daca l-ai inteles corect (asculti cu atentie eventualele clarificari) si apoi mergeti mai departe. Nu il intrerupe cu propriile pareri pana in clipa in care acesta iti spune ca nu mai are nimic de adaugat.
Fii partenerul pe care ai vrea sa-l ai!
Este lesne de spus ca ar fi simplu dar incearca sa te privesti cu ochii critici cu care-ti privesti partenerul. In loc sa te plangi ca partenerul nu-ti acorda atentia pe care o doresti intreaba-te” daca as fi eu partenerul meu ce as face?” apoi incearca chiar sa faci asta. Ofera-i partenerului tau ceea ce astepti tu de la el.
Autor: Psiholog Loredana Ionascu
Institut: Clinica TertapiaM
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu