Dofollow Blog

La ce se uita lumea in acest moment...

Ce urmareste lumea acum

↑ Grab this Headline Animator

Cautare

Parfumul: scurt istoric

Stii cand a aparut primul parfum? Sau de unde vine aceasta denumire? Afla acum!
Cu totii ne lasam fermecati de trairile si senzatiile unui parfum. Iata un produs ce a marcat si fascinat numeroase civilizatii, fiind un simbol al dragostei, seductiei, senzualitatii si romantismului.

De unde provine cuvantul parfum, te-ai intrebat vreodata? Hai sa aflam impreuna!

Etimologie

Cuvantul parfum deriva din limba latina “per fumum” (“prin fum”). Parfumul a fost utilizat inca din cele mai vechi timpuri la ritualurile sacre, la inceput sub forma de fum si nu in forma lichida pe care o are astazi.

Aceasta denumire se datoreaza faptului ca se obtinea prin arderea unor substante odorizante cum ar fi tamaia. De-abia in secolul XVII capata semnificatia pe care o atribuim si noi astazi. Denumirea este cu adevarat recenta, insa intrebuintarea sa este mult mai veche, datand inca din Antichitate.

Isoric

Vestigiile civilizatiilor antice demonstreaza ca parfumul era utilizat inca din vremea Sumerienilor. Egiptenii sunt cunoscuti drept unii din cei mai mari consumatori de parfum.
La inceput avea intrebuintari profane, fiind folosit in timpul ritualurilor religioase (ofrande sau imbalsamarea corpurilor).
Metodele de producere erau cat se poate de rudimentare si asa vor ramane pana in Evul Mediu. Cea mai utilizata era tamaia, insa nici acanta (planta), mirul, scortisoara, aloe sau sofranul nu fac exceptie.

La romani si greci comertul cu parfumuri este o afacere prospera, cele mai raspandite parfumuri fiind cele florale: iris, crin, trandafir, iasomie.

Mari transformari in acest domeniu apar in timpul Renasterii cand tehnicile de fabricare evolueaza, odata cu descoperierea alcoolului etilic, ca fixator si a perfectionarii unui procedeu ce favoriza distilarea.
Primul parfum obtinut astfel si care devine celebru in randul nobilimii este Apa Reginei Ungariei (secolul XIV), un amestec de esenta de rozmarin si terebentina, folosit pentru a parfuma hainele, in special manusile.

In secolul XVIII devine un produs aproape indispensabil, parfumul fiind folosit pentru: corp, haine, accesorii.
Secolul XIX se anunta cu mari schimbari in industria parfumeriei: apare primul parfum de sinteza, conceput de Francois Guerlain (1889), un amestec de vanilie si cumarina (esenta naturala), deschizand astfel drumul parfumeriei moderne. Tot acum apare si pulverizatorul, ceea ce face ca utilizarea parfumului sa fie mult mai la indemana.

In vremurile noastre exista o adevarata industrie in spatele parfumului. De la un an la altul apar noi formule, noi nume pe piata. Astfel, creatorii celebri de parfumuri se intrec in a inova din ce in ce mai mult. Fiecare parfum este unic in felul sau, iar reteta ramane o eterna necunoscuta, ceea ce face din parfum o creatie fascinanta, originala si unica!

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Free Website Hosting
 
Home | Gallery | Tutorials | Twitter | SchimbLink | Contact Us

Copyright © 2009 gabytza-blogz |Designed by Gabytza |Converted to blogger by Gabytzablogz

Toate drepturile sunt rezervate

Multumesc pentru ca ne urmariti