Dofollow Blog

La ce se uita lumea in acest moment...

Ce urmareste lumea acum

↑ Grab this Headline Animator

Cautare

Arta tablourilor vii

Te fascineaza aranjamentele florale in stil japonez? Ai vrea sa le descifrezi arta si sa le intelegi mesajul? Cu un pic de imaginatie, poti sa faci singura un aranjament ikebana.
       Aparute in secolul al VI-lea d. Hr., aranjamentele Ikebana au fost folosite mai intai la decorarea templelor budiste din Japonia. Treptat, ele au inceput sa faca parte din viata de zi cu zi a locuitorilor din aceasta parte a globului.
       Ocupand un loc de seama in altarul familiei din fiecare casa, aranjamentul beneficia de acelasi respect acordat lui Budha. Devenita traditie, arta rafinata a Ikebanei este intalnita astazi peste tot in Japonia. Prin simplitate si frumusete, ea a cucerit intreaga lume.

Principii de baza
Potrivit unei anumite conceptii estetice, aranjamentul nu trebuie sa copieze natura, ci sa o corecteze. Sunt folosite tulpini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit. Aranjamentul simplu este preferat unui buchet bogat.
Asimetria este absolut necesara pentru ca un aranjament Ikebana sa fie atractiv. Japonezii considera mai interesant un copac indoit, rasucit, scorburos decat unul crescut normal.

       Legatura dintre om si natura este redata prin trei linii, care simbolizeaza cerul, omul si pamantul. Cea mai importanta este reprezentata de ramura cea mai inalta, care semnifica cerul. A doua ca importanta este ramura mijlocie, ce simbolizeaza omul.
     Ea trebuie asezata oblic in vas, iar lungimea ei trebuie sa acopere trei patrimi din prima ramura. A treia linie este cea mai scurta si trebuie asezata in partea din fata a aranjamentului.  Cele trei linii par sa porneasca din acelasi loc.
     Simbolurile trecerii timpului au o mare importanta in Ikebana. Nici un aranjament nu este acceptat daca nu sugereaza acest lucru. Aranjamentele difera in functie de anotimp, precum si de perioadele vietii omului.
    Trecutul este simbolizat de plante inflorite si frunze uscate, prezentul - de flori intredeschise si frunze verzi, iar viitorul este simbolizat de boboci de floare.
    Bogatia aranjamentului variaza si ea in functie de anotimp. Daca primavara si vara aranjamentul este bogat, iarna el va fi mai sarac si fara stralucire.
Florile
    Poti sa folosesti pentru aranjamente: trandafiri, bujori, tufanele, crizanteme, floarea-soarelui, lalele, gladiole, crini, flori de pai, margarete, carciumarese, ochiul-boului. De asemenea, poti folosi frunze de feriga si ramuri de stejar, alun, salcie, liliac etc. De mare efect sunt ramurelele inflorite de mar, de cires sau alti pomi fructiferi. Alaturi de acestea poti folosi si plante exotice, precum gerbera, diverse specii de orhidee, anthurium, croton, ficus, flori de bromelii si frunze de palmier.

Semnificatia florilor
  • Pentru un buchet destinat unor tineri casatoriti poti folosi ramurele inflorite, cum ar fi cele de piersic.
  • Irisii ocupa un loc important in aranjamentele traditionale japoneze. Culoarea lor albastra simbolizeaza curajul barbatesc.
  • Ramurile de pin sunt folosite de obicei pentru a simboliza taria caracterului uman.
  • Bambusul folosit in Ikebana semnifica puterea si rezistenta.

Vasul
      Vasul constituie o parte importanta a aranjamentului si trebuie ales cu atentie. In functie de dimensiunile plantelor si ramurilor folosite, vasele pot fi inalte si subtiri, scurte, cu gura larga sau ingusta, ori largi si joase, asemenea unui bazin. Ele pot fi din sticla, ceramica, metal, lemn sau piatra si pot avea diverse culori.

     Cu putina imaginatie, un obiect considerat inutil poate deveni un vas potrivit pentru un aranjament Ikebana (o cutie de tabla, un cos de nuiele, un ciubar, un polonic din lemn sau o piatra). Pentru ca tulpinile sa nu se rasfire, ele se fixeaza pe suporturi. Initial, acestea au fost confectionate din paie de orez, legate in manun-chiuri. Cel mai cunoscut suport este kenzan-ul.  El se aseamana cu o perie si este confectionat din metal, mai rar din plastic sau lemn.
     Dimensiunea lui poate varia in functie de marimea aranjamentului. In aranjamentele moderne, care folosesc vase inalte, sunt intalnite suporturi neconventionale. Astfel, o matura, o impletitura de nuiele sau bucati din fier, indoite si legate intre ele cu sarma, pot ajuta la sustinerea aranjamentului. Pentru taierea plantelor foloseste o foarfeca de gradina, bine ascutita.

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Free Website Hosting
 
Home | Gallery | Tutorials | Twitter | SchimbLink | Contact Us

Copyright © 2009 gabytza-blogz |Designed by Gabytza |Converted to blogger by Gabytzablogz

Toate drepturile sunt rezervate

Multumesc pentru ca ne urmariti